Fler barn och unga anmäler att de blivit rånade

3:34 min

Allt fler barn och ungdomar anmäler att de har blivit rånade. Förra året fick polisen ungefär 1 900 anmälningar om rån mot personer under 18 år. Det är fler än någonsin. Det rapporterar Sveriges Television, SVT.

Ungdomarna blir ofta rånade på sin mobiltelefon, hörlurar, jacka eller skor. Många berättar att de blev rånade av en grupp med ungdomar som omringade dem. En del rånare använde våld, och andra bara skrämdes för att kunna råna personen.

Rånen mot unga fortsätter att öka i år också. Polisen har redan fått in över 600 anmälningar. Nästan hälften av de som anmält att de blivit rånade är under 15 år gamla. De är mest i Stockholm och i södra Sverige som rånen mot unga har ökat.

Klara är 12 år och blev rånad av två killar och en tjej som var ungefär 16 år gamla. Klaras mamma Ulrika berättar för SVT hur rånet gick till. Klara sålde majblommor i centrum av en förort till Stockholm. Hon hade sålt majblommor för 800 kronor, som hon hade i en väska. De tre ungdomarna hotade Klara och sa att hon skulle ge dem väskan. Men Klara vägrade. Till slut ryckte ungdomarna loss väskan från Klara, och sprang därifrån.

– Och sen säger tjejen "du, jag vill ha din väska". Och Klara säger "nej. Ge mig en anledning". Tjejen svarar "för att jag är äldre än du. Ge mig väskan". Och Klara fortsätter att säga ifrån. Och då blir hon hotad med att få stryk. Klara vägrar fortfarande att släppa väskan och då tar de den och rycker den ifrån hennes kropp, och springer därifrån, säger Ulrika till SVT.

Ferhat Kalkan är polis i södra Stockholm. Han har jobbat med många utredningar om rån mot barn. Han säger att det är oroande att rånen mot unga ökar. Han säger att det finns ungdomar som pressar och hotar andra att också börja råna. Därför är det bra om polisen kan gripa de personer som får andra att börja råna. Det säger han till SVT.

Polisen arbetar extra mycket med att utreda rån mot barn och unga. De senaste tiden har polisen gripit flera unga misstänkta rånare i olika städer.