Sverige är bättre förberett på skogsbränder nu än i somras

3:39 min

I somras var det flera mycket stora skogsbränder i Sverige. Och just nu brinner det i skog och mark på flera platser. Myndigheten MSB har arbetat för att Sverige ska bli mer förberett på stora skogsbränder. Myndigheten säger att Sverige är bättre förberett nu än förra sommaren.

Det brinner i naturen på flera platser i Sverige just nu. Det varma och torra vädret gör att risken för bränder är väldigt stor. Experter säger att det är stor risk för skogsbrand i hela södra och mellersta Sverige de närmaste dagarna.

Förra sommaren var det flera ovanligt stora skogsbränder i Sverige. Det tog mycket lång tid att släcka dem. Stora områden med skog brann ner. Många människor fick lämna sina hem, som låg nära bränderna.

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetar med att skydda samhället vid olyckor och kriser. Till exempel vid stora bränder och översvämningar. Anneli Bergholm Söder är en chef på myndigheten MSB. Hon säger att myndigheten har gjort flera saker för att Sverige bättre ska klara av stora skogsbränder. Sverige är bättre förberett nu än tidigare.

Nu finns fler helikoptrar som snabbt kan komma och hjälpa till och släcka bränder. Och det finns fler depåer, ett slags förråd med brandslangar och andra saker som man behöver för att släcka bränder. Det säger Anneli Bergholm Söder på myndigheten MSB.

– Dels har vi fått en flygande släckningsresurs i form av helikoptrar, som ska kunna täcka hela landet. Dessutom så har vi förstärkt antalet skogsbrandsdepåer. Det är alltså de här depåerna som vi skickar ut till räddningstjänsterna, som innehåller ungefär 30 mil slang i varje depå. Dessutom brandsprutor, fyrhjulingar och så vidare, säger Anneli Bergholm Söder till P1 Morgon

Myndigheten MSB har också gjort så att de som jobbar med att släcka skogsbränder ska kunna samarbeta lättare. Och att Sverige lättare kan ta emot hjälp från andra länder. Och myndigheten har skrivit ett avtal med organisationen Röda Korset. Röda Korset tar hand om de frivilliga personer som vill hjälpa när det är stora bränder.