Vilket parti tycker som du? Testa dig i EU-valkompassen

1:58 min

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Alla som är 18 år och medborgare i ett EU-land får rösta. Man kan rösta på många olika partier, som tycker olika. EU-valkompassen är ett test som kan hjälpa dig att hitta partier som tycker ungefär som du, i politiska frågor.

Du kan göra testet på vår webbsida. Du får läsa 15 påståenden, och svara hur mycket du håller med om varje påstående. Påståendena handlar om sånt som är aktuellt i den politiska debatten just nu. Sedan får du se vilka partier du sympatiserar med mest och minst. Ingen annan kan se vad du svarar, om du inte väljer att dela med dig av det.

Testet säger inte vilket parti du ska rösta på. Men den kan hjälpa dig att se vilka partier som har liknande åsikter som du.

Sveriges Radio har gjort testet i samarbete med Nyhetsbyrån TT. I testet finns alla svenska partier som just nu har platser i EU:s parlament. Det är samma partier som i riksdagen, plus partiet Feministiskt Initiativ.

Valkompassen finnsvanlig svenska, lätt svenska och engelska.

Klicka på länken här nedanför, för att komma till testet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista