Flera imamer ska utvisas - de hotar Sveriges säkerhet

2:37 min

Fem män ska bli utvisade för att de hotar Sverige. Det har Migrationsverket och Säkerhetspolisen bestämt. Flera av dem är imamer. Nu sitter de i häkte.

I våras undersökte Säkerhetspolisen islamistiska imamer i hela Sverige. De grep flera personer som spred islamistisk propaganda. Idag sitter sex personer i häkte. Fem av dem ska utvisas från Sverige. Det har Migrationsverket bestämt.

Säkerhetspolisen, Säpo, säger att männen har radikaliserat unga. De ska ha uppmanat unga till våldsam extremism och att kriga för islam. Säpo säger att de hotar Sveriges säkerhet. Att de ökar risken för terrorbrott i Sverige. Därför har Säpo begärt att Migrationsverket ska utvisa dem.

Flera av männen är imamer. Alla fem har varit aktiva i moskéer på olika platser i Sverige. I Gävle, Västerås, Göteborg och Umeå. Några har också jobbat med skolor och förskolor. Det skriver tidningen Aftonbladet.

Säpos bevis mot männen är hemliga. De sitter i häkte och får inte prata med någon utan att vakter lyssnar. Säpo tror att de kan radikalisera andra fångar i fängelset.

Aftonbladet har pratat med några av männens advokater. De säger att anklagelserna inte stämmer. Männen säger att de är oskyldiga till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista