Hyrorna höjs med två procent i Stockholm och Göteborg

2:14 min

Hyrorna höjs med ungefär två procent i Stockholm och Göteborg i år. Det har organisationerna Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna bestämt. De förhandlar om hyrorna varje år.

Hyresgästföreningen är en förening för människor som hyr en lägenhet. I Sverige finns det ungefär 1,5 miljoner hyreslägenheter.

Den som hyr ut lägenheter till människor kallas hyresvärd. Det är ofta personer eller företag som äger hus, eller fastigheter. De har en organisation som heter Fastighetsägarna. Varje år förhandlar Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna med varandra. De förhandlar om hur höga hyrorna ska vara i Sverige. För hyresvärdarna får inte sätta vilka hyror som helst. Det står i lagen.

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna förhandlar i varje kommun. Nu är förhandlingarna klara i många kommuner. Och i de stora städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. De har kommit överens om att hyrorna kan höjas med två procent i Stockholm och Göteborg och med 1,75 procent i Malmö.

Fastighetsägarna är inte nöjda. De ville höja hyran mer. De säger att hyresvärdarna behöver mer pengar för att kunna renovera husen och bygga nya hus. Men Hyresgästföreningen vill inte höja hyrorna så mycket. De säger att människor inte kommer att ha råd att betala.