Det blir olagligt att röka på uteserveringar den 1 juli

2:12 min

På måndag blir det olagligt att röka på uteserveringar och andra allmänna platser i Sverige. Men många tycker att lagen är otydlig.

Från den första juli blir det olagligt att röka på allmänna platser utomhus. Det är till exempel på uteserveringar, lekplatser och idrottsplatser, busshållplatser och perronger och andra platser där människor samlas.

Lagen säger att det är den som äger restaurangen eller affären som är ansvarig för att ingen röker utanför. Och det kan vara svårt, tycker restaurangägare som Ekot har pratat med. Lagen är otydlig och det blir svårt att följa den. Det säger också Bernadett Wéber. Hon är chef för miljön i Göteborgs kommun.

– Svårigheten med den här lagstiftningen är att det står ingenting. Det står inte exakt antal meter, utan grundtanken är att man inte ska bli utsatt som besökare, säger Bernadett Wéber på Göteborgs kommun till Ekot.

Om människor ändå röker ute kan ägaren till restaurangen få en varning eller betala böter. I alla fall om människor klagar och blir störda av röken. Socialminister Lena Hallengren tycker inte att lagen är otydlig. Hon säger till P1 morgon att det är domstolarna som får tolka lagen i sina domar. De bestämmer hur rättspraxis för lagen kommer att se ut.

Den nya lagen säger också att de som vill sälja tobak och snus måste ha ett särskilt tillstånd.