Ett av tolv barn lever i familjer med skulder

2:09 min

Många barn är fattiga för att deras föräldrar har skulder. 183 000 barn lever i familjer med skulder hos Kronofogden. Det visar en ny undersökning som Sveriges television, SVT, rapporterar om.

Kronofogden är en myndighet som jobbar med skulder. De kan hjälpa företag att kräva tillbaka skulder av människor. Men de kan också hjälpa människor att bli av med sina skulder. De har gjort en undersökning som visar att 183 000 barn lever i familjer som har skulder hos Kronofogden. Det är ungefär ett av tolv barn i Sverige.

Familjer som har stora skulder är ofta fattiga. Barnen kanske inte kan åka på semester och göra roliga saker som sina kompisar. Och många barn mår dåligt för att deras föräldrar har skulder.

Därför jobbar Kronofogden med Barnens rätt i samhället, Bris. Det är en organisation som arbetar för barns rättigheter. De ger barn hjälp och stöd för olika problem. Ellen Hedmark jobbar på Barnens rätt i samhället.

– Många barn pratar med oss om att bära på ett stort ansvar i en familj och många känner sig väldigt ensamma, säger Ellen Hedmark till SVT.

Bris, Barnens rätt i samhället, säger till Sveriges television, SVT, att det är viktigt att prata med barnen. Många föräldrar tror att de skyddar barnen när de inte pratar om pengar. Men barn blir mer oroliga av att inte veta, säger Ellen Hedmark.