Moderaterna vill att invandrare ska ha mindre rätt att få gratis tolk

3:27 min

I går söndag startade politikveckan i Almedalen på Gotland. Idag är det Moderaternas dag. Partiet vill att invandrare ska få mindre rätt att använda gratis tolk än idag.

Politikveckan i Almedalen är en vecka om politik och samhället, på Gotland. Partier, organisationer och myndigheter är där för att prata och mötas. Varje parti i riksdagen har sin dag under veckan. Partiledaren håller ett tal på kvällen, och partiet presenterar en nyhet under dagen.

Idag är det Moderaternas dag. De har presenterat förslag för att nyanlända snabbt ska lära sig svenska och komma in i samhället.

Ett förslag handlar om tolkar. Alltså personer som översätter mellan svenska och ett annat språk. Idag har man rätt att få hjälp av en tolk när man har kontakt med myndigheter och sjukvård. Det är gratis. Men Moderaterna tycker inte att det ska vara gratis för personer som har fått permanent uppehållstillstånd. Det ska bara vara gratis vid särskilt viktiga tillfällen. Till exempel i domstolar.

Om man ska bo i Sverige så måste man lära sig svenska. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Om tolkar är gratis för alla så verkar det som att man inte måste lära sig svenska. Det säger han till Ekot.

– Vill man stanna kvar i Sverige ska man alltså kunna svenska. Dessutom tycker vi att det här att ha gratis tolk hur länge som helst, det skickar motsatt signal, att man kan vara i Sverige decennium efter decennium utan att lära sig svenska. Det är väl en jättedålig signal att skicka till den som kommer ny till Sverige, säger Ulf Kristersson.

Igår var det Miljöpartiets dag i Almedalen. Partiet vill att bensinstationerna i Sverige ska sluta sälja bensin och diesel. Partiet vill att det ska vara så år 2030. Bilar ska istället köra på bränslen som är bättre för miljön. Till exempel etanol eller biogas.

Miljöpartiet har en plan för hur det ska bli så här. De vill ändra på flera regler. Och de vill ge extra pengar till arbetet med att producera miljövänligt bränsle.