Hjälp forskarna att hitta fladdermöss

2:04 min

Fladdermöss är små djur som oftast är vakna på natten. De ser ut som möss med vingar. Forskare i Sverige vill gärna veta mer om fladdermöss. Alla som ser en fladdermus kan hjälpa till med forskningen.

Fladdermöss har gett inspiration till historier om vampyrer. Men egentligen är fladdermöss väldigt små och ser gulliga ut.

Forskare vid Stockholms universitet vill veta var fladdermöss bor under sommaren. Fladdermöss gillar ofta att bo i källaren eller under taket. Men forskarna vill veta exakt vilka platser fladdermöss gillar mest. Därför behöver de hjälp från folk. Forskarna har gjort en webbsida, Bat Mapper. Där kan alla som ser en fladdermus göra en markering på en karta. Man behöver inte veta vilken sorts fladdermus man har sett. Sidan finns både på svenska och på engelska.

Ju fler som berättar att de har sett en fladdermus, desto bättre. Det säger forskaren Sara Cousins till Vetenskapsradion. Hon är professor i naturgeografi vid Stockholms universitet.

– Vi vill veta hur landskapet är kring de här platserna, och då behöver vi många observationer. Att vi vet en eller två platser räcker inte. Så dels vill vi få in observationer från hela landet, dels från många ställen, och då behöver vi folk som kan rapportera in det här, säger hon.

Forskarna hoppas att kartan kommer att hjälpa dem att förstå mer om fladdermöss. Förändringar i klimatet har gjort att det har blivit mindre fladdermöss i Sverige, säger de. Därför vill forskarna försöka skydda fladdermössen i framtiden.