Polisen avvisar allt fler gästarbetare utan tillstånd

2:41 min

Polisen har stoppat många personer vid Sveriges gräns de senaste veckorna. Det berättar Sveriges Television, SVT. Personerna ville jobba i Sverige under sommaren. Men de hade inget tillstånd. Därför fick de lämna Sverige.

Under sommaren finns det fler jobb i Sverige. Till exempel att plocka bär, som jordgubbar. Bären är mogna under sommaren. Då behövs folk som jobbar med att plocka bären.

Många människor från länder utanför EU vill ha ett sådant sommarjobb i Sverige. De kallas för gästarbetare. Men de får inte komma hit utan tillstånd. Polisen kan skicka hem dem som inte har rätt tillstånd. En arbetsgivare som anställer en gästarbetare måste kontrollera att hen har alla dokument. Det säger Ewa-Gun Westford på polisen till SVT.

– När man ska anställa utländsk arbetskraft, då ska handlingarna vara i ordning. Man måste kontrollera det före man tar in personer som inte har behörighet att vistas i riket, säger hon.

Nyligen stoppade polisen 43 personer vid gränsen i Trelleborg, i södra Sverige. Det är många fler än tidigare år. Personerna var ukrainska medborgare och blev avvisade. Polisen gör också kontroller hos arbetsgivare. I juni hittade de ungefär 40 jordgubbsplockare utan tillstånd. Det var i Landskrona. De fick åka hem direkt.

Och det kan bli dyrt för arbetsgivare som bryter mot lagen. Arbetsgivare som anställer gästarbetare olagligt kan få betala för det. En arbetsgivare i Malmö fick nyligen betala över 400 000 kronor.