Liberalerna vill ha fossilfri transport

1:57 min

Liberalerna har en ny partiledare sedan i fredags. Hon heter Nyamko Sabuni. Idag kom hennes första politiska förslag. Hon vill undersöka hur transporten av varor kan bli fossilfri. Alltså utan bensin eller diesel.

Just nu är det politikvecka i Almedalen på Gotland. Där möts partier, myndigheter och organisationer från samhället. Varje dag presenterar ett riksdagsparti en nyhet.

Idag är det Liberalernas dag. Liberalerna vill ha en slags expertgrupp för transport i Sverige. Gruppen ska undersöka hur transporten av varor kan bli bättre för klimatet. Nyamko Sabuni tror bland annat att fler lastbilar kan köra med el. Och att Sveriges vägar kan få elektriska ledningar. Det säger hon till Ekot.

– Det finns innovationer, det finns tekniska lösningar, vi har en ren elmix i vårt land – låt oss utnyttja den för att omvandla Sverige från det fossila till det fossilfria. Och då kan vi börja med att elektrifiera godstrafik, menar vi, säger Nyamko Sabuni.

Liberalerna är inte med i regeringen. Men de har ett avtal med regeringen. Avtalet säger att de får vara med och bestämma vissa saker. Därför hoppas Nyamko Sabuni att hennes förslag kan bli verklighet.