Lekland för barn kan vara farliga

2:05 min

Lekland är stora lekplatser för barn. Myndigheten Konsumentverket har undersökt flera lekland. Undersökningen visar att det finns risker med säkerheten.

Lekland måste följa regler om säkerhet. Reglerna ska förhindra att det händer olyckor på lekland. Men det är fler och fler föräldrar som klagar på lekland. Det säger myndigheten Konsumentverket. De har fått fler anmälningar de senaste tio åren. Föräldrar är rädda att deras barn kan skadas på lekland.

Nu har Konsumentverket gjort en undersökning. De kollade på 16 lekland. Då hittade de stora brister i säkerheten. Det berättar Anna Strandberg till Ekot. Hon jobbar på Konsumentverket. Hon säger att det finns risker att barn ramlar ner eller fastnar i saker.

– Öppningar som barn kan komma igenom med kroppen men inte med huvudet och riskerar att bli hängande. Det är vanligt och vi har även fått in sådana anmälningar, eller där de fallit igenom helt, så att man kan få fallskador och landa från för hög höjd på hårt underlag. Det har vi hittat på alla ställen, säger Anna Strandberg.

Sverige har ungefär 100 lekland. Nästa år ska Konsumentverket göra en större undersökning. De kan stänga lekland om risker med säkerheten finns kvar då.