Centerpartiet vill sänka skatten i norra Sverige

2:16 min

Centerpartiet vill att människor i norra Sverige ska betala mindre skatt. Det sa partiledaren Annie Lööf på politikveckan i Almedalen på Gotland.

Under politikveckan i Almedalen möts partier, myndigheter och organisationer från samhället. Varje dag kommer ett nytt politiskt förslag från ett parti i riksdagen.

Idag är det Centerpartiets dag. Partiledaren Annie Lööf presenterade ett förslag om skatter. Partiet vill sänka skatten på landsbygden i norra Sverige. De tycker att det finns en orättvisa med skatter i Sverige. Att folk som bor på landet oftast betalar mer skatt än folk som bor i städerna. Centerpartiet vill att skillnaden ska försvinna. Det säger partiledaren Annie Lööf.

– För att ta itu med den orättvisa skatteklyftan som finns mellan stad och land, men också samtidigt stimulera den lokala ekonomin, så föreslår Centerpartiet idag en skattesänkning som gynnar de 1,2 miljoner människor som bor i nordvästra Sverige, säger hon.

Centerpartiet vill att människor i norra Sverige ska betala i genomsnitt 3700 kronor mindre per år. För höga skatter gör att människor flyttar från landsbygden, säger Annie Lööf. Men landsbygden är viktig för hela Sverige, menar hon. Det finns till exempel många stora företag där.

Centerpartiet är inte med i regeringen. Men partiet har ett avtal med regeringspartierna. Därför får Centerpartiet vara med och bestämma vissa saker.