Sveriges utrikesminister är i Mellanöstern för att prata om fred i Jemen

3:37 min

Sveriges utrikesminister Margot Wallström är på resa i Mellanöstern. Hon arbetar för att få fred i Jemen. Kriget i Jemen har pågått i över fyra år.

Rebellerna i gruppen Huthi och regeringens soldater krigar mot varandra i Jemen. Det är också andra grupper med i kriget. Det är mycket svårt för människorna i Jemen. Tusentals har dödats, och människor svälter.

I december var det ett möte om Jemen, i Stockholm. Det var Förenta Nationerna, FN, som ordnade mötet för att försöka få fred i Jemen. Grupperna som krigar mot varandra kom överens om flera saker. Bland annat att släppa in mer hjälptransporter. Och att alla soldater skulle lämna hamnstaden al-Hudaydah. Men grupperna har inte hållit allt som de lovade.

Nu gör Sveriges utrikesminister Margot Wallström ett nytt försök. Hon har åkt till Mellanöstern, för att prata med ledare för Jemen och flera andra länder. Bland annat Saudiarabien, som stöttar Jemens regering i kriget. Hon möter också ledare för Förenade Arabemiraten, Oman och Jordanien. Och personer från Förenta Nationerna, FN.

Utrikesminister Margot Wallström ska prata med så många som möjligt som kan påverka situationen i Jemen. Det säger hon till Ekot.

Utrikesminister Margot Wallström säger att det är ett svårt politiskt läge i Jemen. Det kommer att bli svårt att få fred i landet. Men ledarna i länderna har sagt att de vill att hon ska komma och tala med dem. Så Margot Wallström hoppas ändå att hennes besök ska göra skillnad. Det säger hon till Ekot.

– Det är ett besvärligt politiskt läge. Det är komplicerade maktförhållanden, och ett politiskt spel som också kan bli väldigt väldigt farligt. Men de har sagt att de gärna vill att jag ska komma. Och de vill tala med mig i de här länderna. Och FN också. Så vi ska göra ett försök, säger Margot Wallström.

Sverige har jobbat för fred i andra konflikter i världen tidigare. Till exempel mellan Iran och Irak, på 1980-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista