Berget Kebnekaises södra topp smälter mer och mer

2:57 min

Sveriges högsta berg heter Kebnekaise. Berget har två toppar, den södra och den norra toppen. Kebnekaises södra topp brukade vara högst. Men det smälter mer och mer. Nu är den norra toppen högre.

Det beror på att den södra toppen är en glaciär. Den är gjord av is och snö. Och den smälter mer och mer. Jordens klimat förändras och blir allt varmare. Just nu är den södra toppen 2095,6 meter hög. Det är den lägsta höjden som forskarna någonsin har mätt. På 50 år har bergstoppen blivit 24 meter lägre.

Den norra toppen är helt gjord av sten. Den har alltid samma höjd. Den är 2096,8 meter hög. Alltså lite mer än en meter högre än den södra toppen just nu.

Nu är sommaren slut på Kebnekaise. Snön och isen slutar att smälta. Men på vintern kommer det mer snö och is på den södra toppen igen. Då kan den blir högst igen. Men experterna säger att den kommer att bli lägre och lägre, varje år. Till slut kommer den norra toppen att vara högst under hela året.

Förra året rapporterade forskarna också att den norra toppen hade blivit den högsta. Men det är inte helt säkert att de mätte rätt då. I år vet forskarna att de har mätt rätt. De vet att den norra toppen nu är högst.

Kebnekaise ligger i Kirunas kommun i Lappland, i nordligaste Sverige. Det är populärt att vandra uppför berget. De flesta vandrar upp för den södra toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista