Regeringen ger mer pengar till klimatet och miljön

3:56 min

Regeringen ger mer pengar till klimatet och miljön i sin budget. Pengarna ska gå till att minska utsläppen av koldioxid. Och till att skydda skogar och rena haven.

Regeringen har kommit överens med partierna Centerpartiet och Liberalerna. Det är en del av budgeten för nästa år. Budgeten är regeringens plan för hur Sveriges pengar ska användas. I år samarbetar regeringen med Centerpartiet och Liberalerna om budgeten. Det är för att regeringen ska få tillräckligt med stöd för sin budget.

Regeringen ger mest pengar till att privata företag, kommuner och regioner ska bli mer miljövänliga. De kan söka pengar från staten. Till exempel för att köpa fler bussar som går på el. Och till att bygga stationer där elbilar kan laddas. Regeringen ger nu mer pengar till det arbetet. De ger mer än en miljard kronor till det.

Regeringen ger också pengar till stora industrier som måste bli mer miljövänliga. Många stora industrierna släpper ut mycket gaser som är dåliga för klimatet. Pengarna ska användas till att minska utsläppen. Industrierna kan söka pengar från staten för att ha råd att bygga om fabrikerna. Nu ger regeringen mer pengar till det arbetet. De ger 300 miljoner kronor till det.

Isabella Lövin är miljöminister i regeringen. Hon säger att alla i Sverige måste jobba för att släppa ut mindre koldioxid. Målet är att Sverige inte ska släppa ut någon koldioxid år 2045.

– Det är ju viktigt att alla i samhället ska vara med nu, på resan till noll-utsläpp. Och det finns vissa tunga industrier som står för väldigt stora utsläpp idag, säger Isabella Lövin till Ekot.

Ekot har pratat med organisationer för stålindustrin, betongindustrin och gruvindustrin i Sverige. Det tycker att det här är en bra satsning av regeringen. Men de säger att det behövs ännu mer satsningar för att industrierna ska minska utsläppen.

Regeringen ger också mer pengar till att städa haven från giftiga ämnen. Och till att sköta om naturreservat och nationalparker. Regeringen ger totalt 2,9 miljarder kronor till arbetet för miljön och klimatet.

Regeringen presenterar hela sin budget den 18 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista