Många vandrade i fjällen i somras

2:53 min

Fler turister har vandrat i de svenska fjällen i år. Det visar statistik från Svenska Turistföreningen. De har hand om stugorna i fjällen.

Bergen i norra Sverige kallas fjäll. Många åker till fjällen för att vandra och uppleva naturen. Det finns fjällstationer och fjällstugor på flera platser i fjällen. Där kan man bo, om man inte vill tälta. Där kan också finnas restaruang och butik, och bastu.

Svenska Turistföreningen har ansvar för fjällstugorna och fjällstationerna. Organisationen säger att det har varit rekordmånga besökare i sommar. Det har varit åtta procent fler besökare än sommaren förra året.

Några platser har varit extra populära. Som Vålådalen i Jämtland, Rogen i Dalarna och Vindelfjällen i Lappland. Där har besökarna ökat väldigt mycket.

I Vindelfjällen finns flera fjällstugor. De hade 20 procent fler besökare i sommar än förra sommaren. Caroline Serrander jobbar med fjällstugorna i Vindelfjällen. Hon tror att fler bor i fjällstugor för att det är enkelt. Man behöver inte bära så mycket packning när man bor i en fjällstuga eller på en fjällstation. Man behöver inte bära på tält och massor av mat. Det säger hon till P4 Västerbotten.

– Du behöver inte bära jättemycket. Du kan handla i butikerna. Och njuta mycket liksom. Bada i en sjö, basta i en bastu. Enkla saker, lätttillgängligt, säger Caroline Serrander.

Caroline Serrander tror också att fler vill stanna kvar i Sverige på semester nu än tidigare. Därför är det fler som vandrar i fjällen. Och det är skönt, både för kroppen och för huvudet.

– Det är skönt för både kropp och knopp att få gå och njuta av både naturen och vyerna, säger Caroline Serrander.