Ny film om Thomas Quick har premiär idag

3:22 min

Idag har en ny svensk film premiär på bio. Den heter "Quick" och handlar om en stor svensk rättsskandal. Om Thomas Quick som dömdes för åtta mord som han inte hade gjort.

Thomas Quick heter egentligen Sture Bergwall. Men han kallade sig Thomas Quick när var dömd för mord. Han dömdes för åtta mord i slutet på 1990-talet och omkring år 2000. Han erkände alla morden. Han erkände många andra mord också ända från 1960-talet.

Thomas Quick kallades Sveriges värsta seriemördare. Han satt inlåst i nästan 20 år på ett rättspsykiatriskt sjukhus. Där sitter dömda kriminella som är för psykiskt sjuka för att sitta i fängelse.

Men 2008 gjorde journalisten Hannes Råstam en dokumentärfilm på Sveriges Television. Där tog Sture Bergwall tillbaka sina erkännanden. Han sade att han inte hade mördat någon. Han hade erkänt morden för att han fick lugnande medicin och droger av läkarna. Hannes Råstam intervjuade läkare, jurister och journalister som inte trodde att Sture Bergwall hade begått morden.

Det blev en stor rättsskandal. Regeringen granskade hur morden hade utretts och om vården som Sture Bergwall fick. Flera journalister skrev om mordutredningarna. Och tingsrätten frikände Sture Bergwall från alla morden. 2015 fick han flytta från sjukhuset.

Och idag har filmen "Quick" premiär på svenska biografer. Det är regissören Mikael Håfström som har regisserat filmen. Och skådespelaren David Dencik spelar Thomas Quick, eller Sture Bergwall. Men den handlar mest om journalisten Hannes Råstam när han jobbar med dokumentären om Thomas Quick.