Rättegång mot nazister börjar idag

4:01 min

Idag börjar en rättegång mot 16 män från en nazistisk organisation. De demonstrerade utanför bokmässan i Göteborg för två år sedan. De hade uniformer och nazistiska symboler på sig. Nu ska domstolen bestämma om det var ett brott. Männen är åtalade för brotten hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en nazistisk och rasistisk organisation. De vill göra revolution med våld.

För några år sedan gjorde de flera demonstrationer i Sverige. I september 2017 demonstrerade de utanför bokmässan i Göteborg. På bokmässan samlas varje år författare och journalister och pratar om böcker och demokrati. Det blev en våldsam demonstration. Polisen tog fast flera personer.

Sverige har yttrandefrihet. Alla människor får säga vad de tycker. Och alla har rätt att demonstrera. Men man får inte hota någon grupp av människor. Det kan vara brottet hets mot folkgrupp. Det finns symboler som är förbjudna, som nazisternas hakkors. Det är brottet hets mot folkgrupp att bära hakkors.

Det blev en stor debatt när NMR demonstrerade utanför bokmässan. De hade likadana svarta kläder och flaggor med sin symbol på. Symbolen kallas tyrrunan. Det är en pil som pekar upp. En symbol som Hitler använde i Tyskland under andra världskriget. Men NMR:s symbol är inte förbjuden.

Många kände sig hotade när NMR demonstrerade. Människor var rädda och arga. Och politiker har diskuterat om det går att förbjuda nazistiska organisationer.

Nu är 16 män som var med på demonstrationen åtalade. 15 av dem är åtalade för brottet hets mot folkgrupp. Några är också åtalade för våldsamt upplopp.

Flera personer från NMR har dömts för olika brott förut. Men då har de haft vapen eller använt våld. Nu har de bara demonstrerat. Därför säger jurister att det är en unik rättegång. Domstolen ska bestämma om det är ett brott när nazister demonstrerar med nazistiska symboler. Om personerna blir dömda så kan det påverka vad nazister kan göra i framtiden. Rättegången kommer att vara i flera veckor.

Idag är NMR en liten organisation. De har inte demonstrerat på länge. Det skriver tidningen Expo. Det är en tidning som skriver om nazism.

lattsvenska@sverigesradio.se