Forskare har hittat ett skepp från 1600-talet i havet

2:56 min

Forskare har hittat ett vrak från ett stort skepp i havet. De hittade det vid ön Vaxholm, utanför Stockholm. De tror att skeppet är ett kungligt skepp från 1600-talet.

Forskarna har dykt i havet vid Vaxholm, under tre dagar. Och de hittade något väldigt spännande. Ett vrak av ett stort skepp, gjort i trä.

I Sverige finns ett känt skepp som heter Vasa. Det är ett stort kungligt krigsskepp. Skeppet sjönk på sin första tur, år 1628. Det sjönk när det bara hade kommit en kilometer från land. Det låg kvar i havet i över 300 år. År 1961 tog man upp skeppet Vasa. Nu finns det i ett stort museum i Stockholm. Det är väldigt väl bevarat. Mycket finns kvar av skeppet. Det är världens bäst bevarade skepp från 1600-talet.

Nu tror forskarna att de har hittat ett lika gammalt skepp. Sveriges kung byggde nämligen fyra krigsskepp samtidigt. Forskarna är säkra på att vraket är från 1600-talet. Och nu ska de undersöka det ännu mer. För att få veta om det är skeppet som de tror att det är.

I Östersjön finns många vrak som är väl bevarade. Det beror på vattnet. Det är en blandning av sött och salt vatten. Så trät i båtarna förstörs inte lika snabbt.

Patrik Höglund är en av forskarna som hittade vraket. Han säger att det är väldigt kul att hitta ett skepp som liknar Vasa. Det säger han till P4 Stockholm.

– Vi är ju bortskämda här i Östersjön, i Sverige, att vi hittar så fina vrak. Jag är liksom uppvuxen med Vasa, det har varit drömskeppet. Så det är ganska kul att kunna hitta "nästan Vasa" på botten. Vi tror att sannolikt är det något utav de här tre fartygen vi har hittat, säger Patrik Höglund.