Unga svenskar rör på sig för lite

2:31 min

Svenska barn och ungdomar rör sig för lite. De gör för få aktiviteter med kroppen. Det visar nya siffror från Världshälsoorganisationen, WHO.

WHO har gjort en ny studie om fysisk aktivitet. De har ställt frågor till barn och ungdomar i över 100 länder. Studien visar att 80 procent av alla ungdomar rör sig för lite. Och i Sverige är det nästan 85 procent av alla ungdomar som rör sig för lite. Det är de sämsta siffrorna i hela Norden. I Finland till exempel har siffrorna blivit bättre de senaste åren. Men i Sverige har de blivit sämre, berättar nyhetsbyrån TT.

Ungdomen Kwan Khuipung-pang tror att för många svenskar sitter framför datorn istället för att gå ut och träna. Det säger han till Ekot.

– Nästan alla ungdomar, nu för tiden, sitter och spelar dataspel, de spelar typ 24/7. Så det har tagit över deras liv, säger han.

WHO säger att ungdomar borde röra på sig minst en timme varje dag. Det är viktigt för hälsan. Annars kan de få hjärtsjukdomar eller problem med vikten.

Forskarna menar att samhället måste göra någonting för att få fler ungdomar att röra på sig. Det ska till exempel finnas mer gympa på schemat. Och det behövs fler cykelvägar och ställen där unga kan leka, säger de.

Studien visar också att tjejer är ännu mindre aktiva än killar. Det kan bero på att det inte finns extra omklädningsrum för tjejer på vissa ställen. Eller på att vägen till och från träningen är otrygg, tror forskarna.