Iraks försvarsminister är misstänkt för brott i Sverige

3:12 min

Iraks försvarsminister är svensk medborgare. Han är misstänkt för brott i Sverige. Svenska åklagare undersöker honom också för brott som är gjorda i Irak.

Försvarsministern heter Najah al-Shammari. Han har varit försvarsminister i Irak sedan i somras. I förra veckan blev det känt att han är både irakisk och svensk medborgare.

Najah al-Shammari kom till Sverige 2009. År 2015 blev han svensk medborgare. Men han använde inte sitt riktiga namn. Det rapporterar SVT.

Nu undersöker polisen i Sverige om försvarsministern har gjort brott. Han är misstänkt för bland annat bidragsbrott. Det betyder att han kan ha lurat till sig pengar från staten. Han kan ha fått ekonomiska bidrag trots att han inte bodde kvar i Sverige. Polisen har hållit på att undersöka detta sedan i början av november.

Svenska åklagare utreder också om försvarsministern har gjort brott mot mänskligheten. Det handlar om saker som har hänt i Irak. Åklagarmyndigheten har fått in flera anmälningar mot mannen. Anmälningarna gjordes efter att det blev känt att försvarsministern är svensk medborgare. Anmälningarna handlar om det som händer nu i Irak. Det är stora protester i landet. Hundratals demonstranter har dödats av poliser och militärer. Eftersom Najah al-Shammari är försvarsminister så bestämmer han över militärerna.

Brott mot mänskligheten kan utredas i vilket land som helst. Det är därför svensk åklagare nu utreder saker som har hänt i Irak.

Idag tisdag har Sveriges regering ett möte med politiker i riksdagen. Politikerna vill veta vad regeringen vet om den irakiske ministern som är svensk medborgare.