Nu kan SOS Alarm lättare hitta personer som behöver hjälp

2:54 min

När man behöver hjälp väldigt snabbt ska man ringa SOS Alarm. Nu kan SOS Alarm automatiskt se var personen som ringer är. Så att de lättare kan hitta personen som behöver hjälp.

När man behöver akut hjälp ska man ringa telefonnumret 112, till SOS Alarm. Då får man hjälp av ambulans, polis eller brandkår. Men det kan vara svårt att förklara var man är, när man behöver hjälp. Man kanske har gått vilse. Eller är skadad, så att man inte kan förklara. Man kan också ha svårt att förklara på svenska.

Nu finns teknik som gör att SOS Alarm kan se varifrån en person ringer. Det är med hjälp av gps:en som finns i smarta telefoner. Man måste uppdatera operativsystemet i sin smarta telefon, för att detta ska fungera. Och det fungerar även om man har ett utländskt abonnemang i sin telefon.

Björn Skoglund jobbar på SOS Alarm. Han säger att detta gör att SOS Alarm lättare och snabbare kan hitta de som behöver hjälp. Det är särskilt bra om den som ringer är ute i naturen, eller på en bilväg de inte känner till. Det säger han till Ekot.

– Den största vinsten är nog när du inte befinner dig på en adress utan är ute i naturen. Till exempel på fjället, ute på sjön eller i en skog. Eller om du råkat ut för en trafikolycka på en väg du inte riktigt är bekant med. Där kan vi mycket snabbare få fram var du befinner dig, säger Björn Skoglund.

SOS Alarm har också en app. Om man ringer med appen så får SOS Alarm veta var man är. Men nu fungerar det alltså också om man ringer ett vanligt samtal med sin smarta telefon. Men SOS Alarms app är ändå bra att ha. Den skickar också ut information om olyckor och andra händelser i området där man är.