1 av 2
En kund handlar i en matbutik. Mycket av den mat som vi köper i affärerna kan innehålla allergiframkallande ämnen, utan att vi får veta det. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.
2 av 2
På förpackningen ska det alltid stå vad maten innehåller. Men en del livsmedelsföretag är dåliga på att skriva om det finns något i som allergiker kan bli sjuka av. Foto: Angela Wiese/Sveriges Radio.

Det står fel på många matförpackningar

Det kan vara farligt för den som är allergisk.
Det är myndigheten Livsmedelsverket som har undersökt
vanliga matförpackningar i affärerna.
I en tiondel av den undersökta maten
fanns det allergi-framkallande ämnen,
trots att det inte stod något om det på förpackningen.
Maten kunde till exempel innehålla ämnen från ägg,
gluten, mjölk, nötter och skaldjur,
utan att det stod någonstans på paketet.
Det är dåligt att det inte går att lita på det som står på
förpackningarna till det som vi ska äta.
Det tycker föreningen Astma och allergiförbundet.
Många allergiker kan bli allvarligt sjuka
om de får i sig något ämne som de inte tål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".