1 av 5
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf firade nationaldagen i Visby på ön Gotland. Drottningen hälsade på barnen och borta till vänster står kungen. Fotot togs av Karl Melander på Scanpix.
2 av 5
På nationaldagen besökte prins Daniel operan i Malmö. Där delade han ut ut välkomstbrev till nya svenska medborgare. Här är prins Daniel med två av de nya svenskarna: Eliz Konarska Karlsson och Hanna Karlsson. Fotograf var Stig-Åke Jönsson på Scanpix.
3 av 5
Riksdagen valde Gustav Vasa till Sveriges kung på ett möte i Strängnäs den 6 juni år 1523. Det är en av anledningarna till att just den 6 juni räknas som Sveriges nationaldag.
4 av 5
Den 6 juni år 1809 godkände riksdagen en ny lag. Det var den tidens grundlag som handlade om hur Sverige skulle styras. Det är bland annat till minne av den lagen som nationaldagen firas. Lagboken och domarklubban fotograferades av Jessica Gow på Scanpix.
5 av 5
På nationaldagen fick människor besöka Stockholms slott. Dörrarna öppnades av prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. Fotograf var Christine Olsson på Scanpix.

Nya svenskar hälsas välkomna nu på nationaldagen

På Sveriges nationaldag är det många kommuner i landet
som brukar passa på att välkomna nya svenska medborgare.
Så var det till exempel i Malmö idag.
Där hölls en välkomstceremoni i operahuset
och de nya medborgarna fick alla ta emot ett välkomstbevis av prins Daniel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista