I dag finns 800 000 svenskar som är 75 eller äldre. 70 procent av dem använder inte Internet alls. Nu föreslår en forskare att äldre ska få lära sig att använda datorer gratis. Foto: Scanpix.

Äldre personer borde få en gratis dator

2:08 min

Alla i Sverige som är över 75 år borde få en gratis dator. Det förslaget kommer från forskaren Ingeborg Nilsson vid Umeå universitet.

- Anser man att barn och unga behöver en dator för att klara av att vara en samhällsmedborgare så ska vi ha samma ansvar även för äldre, säger forskaren Ingeborg Nilsson vid Umeå universitet.

Idag är datorer så viktiga att alla borde få chansen att använda en dator, tycker forskaren Ingeborg Nilsson. Med hjälp av en dator kan du betala dina räkningar, du kan boka biljetter, hitta kartor och telefonnummer, och få kontakt med vänner runtom i världen.

Ingeborg Nilsson forskar om äldres möjligheter att fortsätta vara aktiva och med i samhället.

Idag finns 800.000 svenskar som är 75 år eller äldre. Men så många som 70 % av dem använder inte Internet alls.

Det tycker forskaren Ingeborg Nilsson att vi ska ändra på:
- Jag tycker att det är vårt ansvar som samhälle, att alla ska ha samma möjlighet att få tillgång till information och kunna kommunicera med hjälp av Internet, och i mina olika forskningsprojekt så ser jag ju att så är det inte. Många äldre är frustrerade över det och tycker inte att det känns som att man har samma möjligheter.

Ingeborg Nilsson tror att många äldre skulle vilja ha möjlighet
att lära sig att använda dator och Internet. Därför föreslår hon att alla pensionärer som är över 75 år gamla ska få låna en dator gratis av sin kommun. De äldre ska också få hjälp med att förstå hur den fungerar, tycker hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista