1 av 3
Två personer i Moskva har klätt ut sig till Snöflickan och Farfar Frost. Foto: Johanna Melén på Sveriges Radio.
2 av 3
Vladimir Putin var Sovjetunionens förste ledare 1917–1924. Både han och senare ledare i Sovjetunionen var kritiska mot jul och andra religiösa traditioner. Foto: Wikipedia/United States Library of Congress.
3 av 3
På senare år har den kristna religionen fått större betydelse i Ryssland. Här ser du Kirill som är ledare för Rysk-ortodoxa kyrkan. Foto: Scanpix.

Farfar Frost ger barnen i Ryssland presenter

2:49 min

I Sverige ser barnen fram mot Tomten och julklapparna, men i Ryssland är det Farfar Frost som gäller. Han kommer inte på julafton, utan på nyårsafton.

Farfar frost är mycket lik en vanlig jultomte. Han har en röd rock på sig och ett långt vitt skägg. Men i stället för tomtemössa har han en liten hatt på huvudet och i ena handen håller han en vit käpp.

Snöflickan är hans barnbarn. Hon har en vacker vit kappa på sig och en slags krona på huvudet.

Tillsammans har de samma uppgift som jultomten: De delar ut presenter till barnen, men inte på julafton utan på nyårsafton.
-Barnen önskar sig mest telefoner och surfplattor, säger Snöflickan. Hennes uppgift är att hjälpa sin farfar, farfar frost, med att prata med barnen och ge dem presenter.

Ryssland tillhörde förut Sovjetunionen. Landet styrdes av Kommunistpartiet. De kommunistiska ledarna tyckte att det var dåligt om folk trodde på Gud. Därför firade de flesta inte jul på den sovjetiska tiden. Men för att barnen skulle kunna få ha roligt ändå bestämde man sig för att göra nyårsafton till en stor högtid.

Sovjetunionen finns inte längre och nu för tiden tror många ryssar på Gud. Men nyårsafton är fortfarande den största högtiden.

Den ryska nyårsafton har många likheter med vår julafton. Man klär granen, äter särskild mat, tittar på särskilda TV-program, barnen får presenter och så kommer Farfar frost - som alltså är mycket lik jultomten.

På ett varuhus i Rysslands huvudstad Moskva står en orkester och spelar. Männen i orkestern är utklädda till Farfar frost och den enda kvinnan är utklädd till snöflickan.

Moskvaborna Ksenija Chromova och Darja Kulikova är ute och handlar. De är vuxna nu men jag frågar ändå vad Farfar frost betyder för dem.
-Det är en fin tradition. Utan Farfar frost blir det inte nyårsafton på riktigt, säger Darja Kulikova.
-Och han måste absolut ha Snöflickan med sig!

När Darja var liten trodde hon att Farfar frost fanns på riktigt. Jag trodde det tills min storasyster sa att det är våra föräldrar som ger oss presenter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista