Syrien kan bli mer religiöst uppdelat

2:58 min

Syrien i Mellanöstern har varit ett religiöst blandat land. Till exempel har kristna och muslimer ofta bott grannar.

Men det kan förändras på grund av kriget som pågår där just nu. I framtiden kan Syrien bli mer uppdelat så att olika religiösa grupper bor i olika delar av landet. Det tror experter hos Förenta nationerna, FN.

Det finns många olika religioner i Syrien. Där finns både muslimer och kristna och en grupp som kalllas druser. Bland muslimerna finns det dessutom flera olika typer av islam.

De levde förut i fred med varandra. Men det förändrades då kriget började för 2 år sedan.

En flykting som heter Michel berättar att upprorsmän anföll hans hemstad i Syrien. Upprorsmännen trängde sig in i de kristnas hem för att stjäla saker.

Michel säger att upprorsmännen utkämpar ett religiöst krig för islam.

Den största religiösa gruppen i Syrien är sunnimuslimer. Men Syriens president Bashar al-Assad tillhör en annan muslimsk grupp som kallas alawiter. Och många menar att alawiterna har fått orättvisa fördelar, under de mer än 40 år som familjen Assad har haft makten i Syrien.

För två år sedan startade upproret mot Bashar al-Assad. En del av upprorsmännen kräver att få demokrati så att folket får välja landets ledare.

Medan andra upprorsmän istället säger att kriget först och främst är en religiös kamp, där de slåss för den sunnimuslimska formen av islam. De vill också införa stränga religiösa lagar i landet.

En av dem som stöder upproret är sunnimuslimen Khaled al-Mustafa. Han säger att det bara är president Bashar al-Assad som försöker lura de kristna att vara rädda för upprorsmännen:
-Vi som är troende muslimer vill inte döda de kristna, säger Khaled al-Mustafa.

En som vet mycket om både Syrien och resten av Mellanöstern är experten Paul Salem. Han säger att länderna i Mellanöstern hittills har varit religiöst blandade. Kristna och muslimer har bott grannar med varandra

Men det håller på att förändras, så att de religiösa grupperna bor mer åtskilda från varandra. Grannlandet Irak har redan blivit uppdelat olika religiösa områden. Samma sak är på väg att hända i Syrien, tror Paul Salem:
-Till exempel kommer nog alawiterna att trängas undan till den nordöstra delen av Syrien, säger han.