1 av 2
Den här bilden togs på vakten och fången strax före mordet. Bilden är från en kamera som fanns uppsatt i korridoren. Vi köpte bilden av Scanpix.
2 av 2
Så här ser häktet i Flemingsberg ut från utsidan. Foto: Jessica Gow på Scanpix.

Det kan vara chefernas fel att en vakt dödades

År 2011 dödades en kvinnlig vakt av en fånge. Det hände på ett häkte i Flemingsberg, utanför Stockholm. De chefer som hade ansvar för säkerheten på häktet är nu misstänkta för brott.

De fångar som är inlåsta på ett häkte är misstänkta för brott, men de är inte dömda. Fångarna är på häktet under tiden som polis och domstolar undersöker vad som har hänt. De är inlåsta på häktet för att inte kunna rymma eller störa polisens arbete.

Kvinnan i Flemingsberg skulle helt ensam ta med sig en fånge till en rastgård. Då började fången att slå henne.

En annan vakt kom springande för att stoppa misshandeln. Då lyckades fången ta kvinnans batong. Han slog henne så att hon dog.

En åklagare har nu undersökt det som hände.

Åklagaren menar att säkerheten var dålig på häktet i Flemingsberg. Särskilt allvarligt var det att vakten fick vara ensam med en mycket farlig brottsling.

Åklagarten säger idag att 4 chefer som hade ansvar för säkerheten borde straffas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista