Fem unga pojkar dömdes för misshandel på en skola i Sigtuna

Pojkarna gick på en skola som heter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, SSHL. Några äldre elever där misshandlade en yngre kille två gånger. En gång sa de åt honom att komma ner till källaren. Där nere slog och sparkade de honom.

De äldre killarna menade att det är tradition på skolan att göra så här och att pojken var med på att bli slagen. Därför ville de slippa att bli straffade. Men en domstol sa idag att de 5 äldre eleverna var skyldiga till misshandel.

Straffet blir att de får betala 28 600 kronor i skadestånd till den misshandlade pojken. De tvingas också att jobba gratis åt samhället.

Dessutom fick de 5 pojkarna ett villkorligt fängelsestraff. Det betyder att de slipper att sitta i fängelse just nu. Men om de senare begår nya brott så kan de få ett extra långt fängelsestraff.

Många av eleverna på Sigtunaskolan bor på själva skolan. Föräldrarna betalar dyra avgifter för att deras barn ska få gå där. Två liknande skolor är Lundsberg och Grennaskolan.

Alla de här tre internat-skolorna har fått mycket kritik. För många menar att det är tradition på skolorna att äldre elever slår och kränker de yngre.