En svensk film belönades med en Oscar

1:43 min

Oscar är det finaste pris en film kan få. Priset delades ut på en stor fest i Hollywood inatt.

Ett av Oscar-priserna gick i år till filmen "Searching for Sugar Man". Den är gjord av svensken Malik Bendjelloul. Han fick priset för bästa dokumentärfilm, alltså en film som handlar om en verklig händelse.

Filmen handlar om en sångare från USA som heter Sixto Rodriguez. Han spelade in några få skivor i slutet på 1960-talet och början på 1970-talet. Sedan glömdes han bort av de flesta.

Däremot var han fortfarande mycket populär i Sydafrika. Många i Sydafrika tyckte att samhället borde förändras. En del ville bland annat att det skulle bli mer rättvisa mellan svarta och vita. Andra protesterade mot den stränga religiösa livsstilen i Sydafrika. Rodriguez sånger blev en viktig symbol i den kampen.

Fast Sixto Rodriguez själv visste inte om att han var populär i Sydafrika.

Det är den svenska filmaren Malik Bendjelloul som fick ta reda på sanningen. Och nu har det blivit ett nytt intresse för Sixto Rodriguez och hans musik.

För det här fick Malik Bendjelloul alltså en Oscar. Det är första gången sedan 1984 som en svensk film får priset.

Två andra svenskar fick också pris. Det var Paul NJ Ottosson och Per Hallberg som fick priset för att de har gjort bra ljud till amerikanska filmer.