Eritreaner i Sverige tvingas betala pengar till hemlandet

Personer som har flyttat hit från det afrikanska landet Eritrea, tvingas att betala pengar i extra skatt till hemlandet. Om de vägrar att betala får de varken pass eller andra viktiga papper som de kan behöva i Sverige.
Det är personal på den eritreanska regeringens ambassad-kontor som kräver att få pengar av eritreaner i Sverige. Det finns också filmbevis för det, efter att en man tog med sig en dold kamera och mikrofon, och spelade in sitt möte på ambassaden. Ändå gör svenska myndigheter inget åt saken.

På filmen hörs en ambassadtjänsteman säga åt mannen att han ska ta reda på vad han tjänar om året.
- Sedan ska jag alltså betala 2 % av min inkomst i skatt för att få pass, frågar mannen.
- Ja, vi fixar det, gör bara som vi sagt, säger tjänstemannen på Eritreas ambassad i Stockholm.

De eritreaner här i Sverige som inte betalar in pengarna till ambassaden får varken hjälp med pass eller andra viktiga papper. Det kan vara papper som behövs för att till exempel söka utbildningar och arbeten här, eller för att kunna bli svensk medborgare.

I 20 år har eritreaner utomlands tvingats att betala 2% av allt de tjänar som en slags extra skatt till hemlandet. I början betalade de flesta frivilligt, för de trodde att Eritrea var på väg att bli ett fritt och demokratiskt land. Men så har det inte blivit. Istället är Eritrea en diktatur, där de som säger emot landets ledare kan straffas.

Det finns också ett hot om att släktingar i hemlandet kan råka illa ut, om eritreaner i Sverige eller i andra länder vägrar att betala in skatten. Förenta Nationerna, FN, har sagt att det här är olagligt och måste stoppas, och i flera länder har regeringar nu sagt ifrån till Eritrea. Men här i Sverige har ansvariga myndigheter ännu inte gjort något åt saken.

Det var den svensk-eritreanska journalisten Meron Estefanos som ordnade mötet med den dolda kameran på ambassaden. Det gjorde hon för att bevisa vad som pågår där, och hon tycker att det är dåligt att svenska myndigheter inte gjort något åt problemet.
- Allt finns ju här på filmen, det är bevis som inte fanns förut. Men det görs ingenting av den svenska regeringen och det gör mig väldigt upprörd, säger Meron Estefanos.