Svensk polis kan bryta mot lagen när de letar efter flyktingar i tunnelbanan

2:03 min

Den senaste tiden har polisen stoppat utlänningar i Stockholms tunnelbana. Polisen har letat efter människor från andra länder som har fått nej till att stanna här, men som ändå är kvar i landet utan tillstånd.

För att hitta dem ska poliser ha krävt att få se identitetskort på personer som reser med tunnelbanan, för att se om de har giltiga papper. Men det här sättet som polisen jagar flyktingar på kan vara olagligt. Det säger nu en expert på mänskliga rättigheter.

- Det kan vara ett brott mot Europa-konventionen, säger experten Henrik Bergquist om polisernas kontroller i tunnelbanan.

Europakonventionen är de gemensamma regler om människors rättigheter som de europeiska länderna skrev efter Andra världskriget.

Den som reser med tunnelbanan ska kunna visa att de har en biljett för att få åka, men något mer ska de inte behöva visa, säger Henrik Bergquist. Polisen måste egentligen ha en riktig misstanke om brott för att få stoppa människor och kräva att de bevisar vilka de är, säger han.

- Det polisen har rätt att göra, till exempel frihetsberöva personer i ett land, det är en väldigt allvarlig sak, och det finns därför regler för att polisen inte ska missbruka sina rättigheter. Och till exempel då att polisen får inte begära Id-handling eller annars uppehålla en person utan grundad misstanke om att den personen har begått ett brott, säger Henrik Bergquist.

Trots att sådana här poliskontroller i tunnelbanan alltså kan vara olagliga finns det poliser som medger att de är på tunnelbanestationer och ber att få se resenärernas Id-kort.

- De som vi kommer på exempelvis då här, som är utländska, kontrollerar vi id:n och kontrollerar om de får vara i landet, säger en polisman.

Polisen gör alltså kontrollerna för att hitta personer som kan vara här olagligt och som ska tvingas att lämna Sverige. Men om Sverige skulle anmälas för polisens Id-kontroller skulle vi troligen dömas av Europadomstolen.
- Jag bedömer att Sverige skulle bli fällt för det här agerandet, säger Henrik Bergquist som är expert på mänskliga rättigheter och jobbar för regeringen.