1 av 2
Så här såg ett av de döda fåren ut. Foto: länsstyrelsen i Skåne län.
2 av 2
Det här är Elisabeth Zetterholm Falk på Österlen i Skåne. Bilden togs efter en vargattack på hennes får i november. Foto: Marie Sandgren på Sveriges Radio.

Varg har blivit vanligare i Skåne

2:01 min

Idag finns det lite mer än 200 vargar i Sverige. De flesta är ungefär mitt i landet, särskilt i Värmland och Dalarna. Men nu i vinter har en del vargar kommit längre söderut. I Skåne har vargarna dödat många får.

En känslig fråga här i Sverige är om vi ska ha vargar i skogen eller inte. Och hur många ska de vargarna i så fall få vara?
-Jag har alltid varit för varg. Alla djur har sin rätt att finnas till, säger Elisabeth Zetterholm Falk.

Men då vargarna började komma ner till hennes gård i området Österlen i Skåne blev hon mer tveksam. Vargarna dödade 60 av hennes får och hon blev väldigt upprörd:
-Då kände jag mig som fårens morsa. Skulle jag möta vargen så skulle jag köra ihjäl den med bilen!

Den här vintern har vargar dödat får på flera platser i Skåne. Experter tror att det sammanlagt är 3 vargar som har kommit dit ner.

Det är ovanligt att vargarna går så långt söderut. De flesta vargarna finns i Dalarna och Värmland. Där passar de bättre, tycker Elisabet Zetterholm Falk. För hon menar att det är mer skog där och färre bondgårdar:
-Förmodligen tycker värmlänningarna att jag är elaka som säger så.

Elisabeth Zetterholm Falk tycker att det är en svår fråga var vargarna ska få finnas:
-Jag skulle verkligen inte vilja vara den som bestämmer om vargens framtid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista