Det blir större skillnader på skolorna när föräldrarna får välja

1:53 min

Förut fick de flesta elever gå på den skola som låg närmast deras hem. Men sedan några år tillbaka kan föräldrarna välja skola åt sina barn. Det här har gjort att allt fler rika föräldrar nu väljer bort skolor där det finns många barn från fattigare områden.

Det visar ny forskning från Stockholms Universitet.

Ekots reporter har träffat en mamma som säger att hon vill att hennes barn ska få gå i en skola i ett annat bättre område.

- Min far bor nere vid den skolan som vi vill att min dotter ska gå på, så vi har funderat på att skriva henne där, för då kommer hon ju till den skolan vi vill ha, säger mamman.

Familjen funderar alltså på att säga till sin kommun att deras dotter bor på en annan adress, för att vara säkra på att verkligen få den skola de vill. Trots att det finns en skola som ligger närmare familjens hem, så vill de välja en annan skola åt sitt barn. För den närmsta skolan ligger nära ett område där det bor många arbetslösa, fattiga, och familjer från andra länder. Mamman säger att hon är orolig för hur det skulle gå för hennes barn i den skolan:

- Jag är orolig för att hon inte ska få den hjälp hon behöver, eftersom de har så många barn som behöver...Ja, som inte förstår svenska språket ordentligt bland annat, som tar upp mycket tid utav lärarna, säger mamman.

Det är forskare vid Stockholms Universitet som i samarbete med Uppsala Universitet nu har undersökt hur föräldrar väljer skola åt sina barn. Deras forskning visar alltså att allt fler föräldrar väljer bort skolor i fattigare områden, och istället väljer skolor som de tycker verkar finare och bättre. Forskarna menar att det nu kan bli stora skillnader på skolorna i Sverige, så att barn till fattiga och rika, svenskar och invandrare skiljs åt, och går i olika skolor.