Det kan bli tillåtet med surrogatmödrar i Sverige

1:43 min

En surrogatmamma är en kvinna som befruktas med någon annan kvinnas ägg och en mans spermie och blir med barn. Men när barnet föds lämnar hon det ifrån sig.

Det har hittills varit förbjudet i Sverige. Men en grupp experter föreslår idag att reglerna ändras så att det blir tillåtet med surrogatmödrar i Sverige.

Den grupp som vill ändra lagen är "Statens medicinsk-etiska råd". De vill alltså tillåta att kvinnor i Sverige blir surrogatmödrar.

Fast de vill samtidigt ha flera begränsningar för vilka som kan få bli surrogatmammor. De tycker att den som blir surrogatmamma måste vara en släkting eller en nära vän till dem som sedan ska få barnet:
-Då handlar det inte om att tjäna pengar, utan då ställer man upp för en medmänniska, säger rådets ledare Kjell Asplund.

Trots att det fortfarande är förbjudet med surrogatmödrar i Sverige är det tillåtet för svenskar att använda surrogatmödrar i andra länder.

Fast Kjell Asplund är tveksam till de utländska surrogatmödrarna. Han är kritisk till att de oftast får betalt för att bli gravida och vänta någon annans barn. Därför vore det bättre med svenska surrogatmödrar istället, tycker han.