1 av 3
Jonas Gahr Støre är minister i den norska regeringen. Han har ansvar för frågor som handlar om hälsa och sjukvård. Foto: Foto: Kyrre Lien på Scanpix.
2 av 3
Det farligaste sättet att ta heroin på är med en spruta. Foto: Sergej Ponomarev för AP och Scanpix.
3 av 3
Heroin görs av en blomma som kallas opiumvallmo. Det odlas bland annat i länderna Afghanistan i Asien och Mexiko i Latinamerika. Foto: Carlos Jasso för AP och Scanpix.

Det kan bli tillåtet att röka heroin i Norge

Landets hälsominister Jonas Gahr Støre föreslår att drogen rökheroin ska tillåtas i Norge. Han tror att även de andra politikerna i regeringen kommer att gå med på det.

Heroin är en väldigt farlig drog.

Till en början kan personen må väldigt bra och tycka att livet är underbart. Men senare kan personen få ont i kroppen, feber, illamående och svårt att sova. I värsta fall kan du också bli förvirrad så att du inte vet skillnaden mellan verklighet och fantasi.

Heroin kan tas på olika sätt: antingen genom en spruta eller genom att röka det. Farligast är att ta det med en spruta, för då kan du lätt få i dig för mycket av drogen och dö.

Hälsoministern i Norge föreslår att heroin i spruta fortfarande ska vara olagligt, men att rökheroin ska tillåtas. För då kanske missbrukarna byter till det säkrare rökheroinet, hoppas han.

Om det blir som hälsoministern vill kan rökheroin bli tillåtet i Norge redan nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista