1 av 2
Bilden visar en man som misshandlar en kvinna. Nu vill myndigheten Migrationsverket hindra våldsamma män från att ta hit och utnyttja utländska kvinnor. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix.
2 av 2
Migrationsverkets lokaler i Hallonbergen i Stockholm. Nu vill myndigheten hindra våldsamma män från att ta hit och utnyttja utländska kvinnor. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

Utländska kvinnor ska skyddas från våldsamma män i Sverige

2:23 min

Kvinnor från andra länder som vill flytta till Sverige för att gifta sig med män här ska skyddas bättre, så att de slipper bli slagna av männen. Det vill nu myndigheten Migrationsverket. De vill få titta i polisens brottsregister för att se om män som gifter sig med utländska kvinnor har tagits fast för misshandel förut.

Det vore bra om Migrationsverket kunde hindra våldsamma män från att ta hit fler utländska kvinnor. Det tycker Lotta Sonemalm som jobbar med att hjälpa misshandlade kvinnor.

- Jag tycker att det är ett väldigt bra förslag, det här är något som jag vet att Migrationsverket och kvinnojourer har jobbat för länge, för att förhindra att fler kvinnor utsätts för våld i Sverige, säger Lotta Sonemalm på organisationen Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR.

Idag får Migrationsverket bara titta i polisens brottsregister innan en man har gift sig med sin utländska fru. Det är ett problem, för det finns män som hela tiden tar hit nya kvinnor från andra länder. Kvinnor som de gifter sig med och sedan misshandlar och är elaka mot.

Eftersom Migrationsverket inte får titta i brottsregistret efter att männen har gift sig, så kan män som misshandlar, och kanske tidigare har tagits fast av polisen för det, snabbt gifta om sig med någon ny kvinna och ta hit henne, utan att Migrationsverket kan göra något åt det.

Men om Migrationsverket får ta reda på ifall en man tidigare har slagit kvinnor, så kan han hindras från att ta hit fler. Därför kräver myndigheten nu att de ska få tillåtelse att få titta oftare i polisens brottsregister. På så sätt skulle kvinnor kunna skyddas från att komma hit, och bli slagna och dåligt behandlade, menar Migrationsverket.

Det har blivit ett allt större problem att män i Sverige tar hit utländska kvinnor som de utnyttjar och behandlar illa. Misshandlade kvinnor som behöver hjälp kan söka skydd hos någon kvinnojour. Varje år är det nu fler än 500 utländska kvinnor i Sverige som kommer till en kvinnojour efter att ha misshandlats av sina män. De här kvinnorna har det ofta mycket svårt, säger Lotta Sonemalm.

- Många kvinnor som kommer hit till män som misshandlar dem får ju aldrig veta sina rättigheter i Sverige. De kan bli inlåsta, utsatta för sexuella övergrepp och våldtäkt, och våld i annan form. Och de får aldrig får veta att de har rätt att söka hjälp i Sverige, att det finns myndigheter och organisationer som kan hjälpa om man är utsatt. Det säger Lotta Sonemalm från Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista