I det här huset finns politikerna i kongressen. Kongressen är amerikanernas riksdag. Foto: Alex Brandon för AP och Scanpix.

Nu börjar en tuff tid för många i USA

Den amerikanska staten tvingas spara massor av pengar. Många som är anställda av staten kan då få mindre pengar i lön.

Det här beror på att den amerikanska staten har lånat massor av pengar och nu har de inte råd att betala tillbaka lånen. Men politikerna har svårt att komma överens om hur problemet ska lösas.

President Barack Obama och hans parti Demokraterna skulle vilja att staten tog in mer pengar i skatt. Samtidigt vill de minska lite försiktigt på statens utgifter.

Fast det vägrar deras motståndare i Republikanska partiet att gå med på. Republikanerna vill inte höja skatten, utan istället göra stora besparingar.

Eftersom politikerna inte kunde bli överens kommer nu flera förändringar av ekonomin att göras vare sig politikerna vill det eller inte. Statens utgifter kommer att minskas automatiskt. Till exempel blir det mindre pengar till armén, skolorna och delar av sjukvården.

Många personer som jobbar på statliga myndigheter kommer att tvingas minska sin arbetstid och då får de också mindre pengar i lön.

Det här är besparingar som egentligen inget av partierna vill ha. Och risken finns att ekonomin i USA blir ännu sämre på grund av besparingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista