Kooperativa Förbundet äger bland annat de matbutiker som heter Coop Konsum och Coop Forum. Den här butiken ligger i Trosa i Sörmland. Foto: Leif R Jansson på Scanpix.

Experter varnar för att Kooperativa Förbundet har ekonomiska problem

Kooperativa Förbundet, KF, är ett företag som har förlorat massor av pengar på senare år. Därför finns en risk att företaget tvingas lägga ner. Den varningen kommer från flera experter som Sveriges Radio har pratat med.

KF ägs gemensamt av flera föreningar. KF har bland annat mataffärerna som heter Coop. Tanken är att de som handlar på Coop till exempel ska gå med i föreningen så att kunderna sen är med och äger sin egen mataffär.

Under lång tid har KF förlorat pengar. Värst har det varit de senaste åren då de har förlorat en miljard kronor per år. Så var det både 2011 och 2012.

För att rädda sin ekonomi har KF bland annat sålt sina hus och sina apotek. Men trots att försäljningarna har gett extra pengar så går KF fortfarande med förlust.

Sveriges Radio har pratat med flera ekonomiska experter. De  experterna tror att KF har så stora problem så att hela företaget riskerar att läggas ner:
– Man kan undra hur länge detta ska hålla på, säger Ulf Johansson som är professor vid Ekonomihögskolan i Lund.

Men chefen på KF säger att den värsta tiden nu är över och att det snart borde gå bättre för företaget igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".