1 av 2
Det här är läkaren Deborah Persaud som forskar om HIV vid Johns Hopkins' Children's Center i USA, där en liten flicka nu verkar ha botats från HIV-viruset. Foto: Johns Hopkins Medicine/ Scanpix.
2 av 2
Läkarna i USA gav snabbt en nyfödd HIV-smittad bebis massor av mediciner. Nu är barnet friskt säger läkaren Deborah Persaud. Foto: Johns Hopkins Medicine/ Scanpix.

En bebis i USA har botats från HIV

Ett barn har botats från HIV-viruset
2:31 min

Viruset HIV kan ge den farliga sjukdomen AIDS, och det finns inget botemedel. Men läkare och forskare i USA har nu ändå lyckats bota ett nyfött barn från HIV-viruset, och läkarna säger nu att barnet är helt friskt.

- Vi tror att det var för att vi började ge medicin så tidigt som det här lyckades.
Det säger den amerikanska läkaren Deborah Persaud, som är en av de forskare som har arbetat med det fallet i USA.

HIV är ett stort problem i världen, särskilt i Afrika. Enligt Förenta nationerna, FN, är fler 33 miljoner människor smittade av HIV. Än så länge har det inte funnits någon medicin som kan bota HIV. Istället finns broms-mediciner, som kan göra att den smittade slipper bli sämre och slipper få den dödliga sjukdomen AIDS.

Mer än 2 miljoner av de HIV-smittade i världen är barn. Många av barnen smittas när de föds, eller redan när de ligger i mammans mage. Precis som det lilla barn i USA som forskarna nu säger att de har lyckats bota.

Barnet i USA är en liten flicka. När hon var nyfödd och bara 30 timmar gammal började läkarna ge henne väldigt mycket av flera vanliga HIV-mediciner. Hon fick snabbt extra starka doser av de olika medicinerna, och forskarna tror att det här kan ha gjort att HIV-viruset aldrig hann börja att sprida sig i flickans kropp.

Flickan är idag 2 och ett halvt år gammal, och läkarna säger att hon nu är frisk.

Det skulle vara fantastiskt om den här flickan kommer att fortsätta vara helt frisk från viruset. Det säger Ulrika Björkstén, från Sveriges Radios program Vetenskapsradion.

- Ja, det är banbrytande att viruset inte längre tycks kunna föröka sig i den här lilla flickan, men det här fallet är väldigt nytt, forskarna måste följa henne längre innan man kan vara säkra på att viruset inte kommer tillbaka och börjar föröka sig igen.

Om den lilla flickan i USA får vara fortsatt frisk, skulle det kunna betyda mycket för HIV-smittade barn i världen. För det är vanliga mediciner som redan finns som i så fall har botat flickan, och på det här sättet kanske man kan bota fler barn i framtiden, hoppas forskarna nu.

- Den här upptäckten visar att forskningen för smittade barn går framåt.
Det säger den amerikanska forskaren och professorn Deborah Persaud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".