1 av 2
Beatrice Ask är justitieminister. Hon vill att det ska bli hårdare straff för brottslingar som begår våldsbrott. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.
2 av 2
Den här bilden är tagen från en rastgård på ett fängelse i Härnösand. Foto: Leif R Jansson, Scanpix.

Regeringen vill att brottslingar ska dömas till hårdare straff

Regeringen vill ha strängare straff för våldsbrott
1:25 min

För några år sedan bestämde politikerna i regering och riksdag att domstolarna i Sverige skulle börja döma till hårdare straff för våldsbrott. Det kan handla om brott som mord och misshandel till exempel. Men det har inte blivit så stor skillnad på straffen, tycker regeringens justitieminister Beatrice Ask. Hon vill nu återigen undersöka hur straffen verkligen ska bli hårdare.

Beatrice Ask hade hoppats på en större förändring när lagen ändrades år 2010.

- Ja, att fler skulle dömas till längre straff, det är viktigt för att markera det allvar som vi ser på de här brotten med, men tyvärr har vi inte fått det utfallet och då tror jag att man måste göra något, säger Beatrice Ask.

När domstolarna ska döma en brottsling kan de döma till olika straff. Det kan till exempel stå i lagen att ett visst våldsbrott ska ge mellan 4 och 10 års fängelse.

Politikerna menade att domstolarna då nästan alltid dömde till det lägsta straffet, alltså i det här fallet till omkring 4 års fängelse, trots att de hade möjlighet att döma mycket hårdare.

Därför ändrades lagen år 2010, så att domstolarna skulle börja döma till hårdare straff.Men det har ändå inte blivit så stor skillnad, säger alltså justitieministern idag.I början blev domstolarna kanske strängare ett tag, men nu dömer de till de lägre straffen igen.

Regeringen vill nu att en expert ska undersöka hur det verkligen ska bli hårdare straff för våldsbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".