Till vänster: finansminister Anders Borg. Till höger: Hjälparbetare delar ut hjälp till behövande i ett fattigt land. Foto: Scanpix.

Regeringen funderar på att skicka mindre pengar i bistånd utomlands

Här kan du höra mer om biståndspengarna
3:05 min

Sverige brukar ge en liten del av statens pengar i bistånd för att hjälpa människor i fattiga länder. Biståndspengarna används till mat, sjukvård, skolor och annat. En del av de här pengarna har regeringen också använt för att ta emot flyktingar som kommer hit till Sverige. Nu säger regeringens finansminister Anders Borg att de skulle kunna flytta ännu mer biståndspengar från hjälparbetet utomlands, och använda till flyktingmottagandet här i Sverige istället.

- Vi har nu haft en ökad flyktinginvandring från länder där flyktinginvandringen kan räknas som bistånd, och när den ökningen sker, då kan man naturligtvis titta över hur de här pengarna ska fördelas, det är väldigt rimligt.
Det säger finansminister Anders Borg idag.

Finansministern funderar på om Sverige kanske ska ge lite mindre biståndspengar till de olika hjälporganisationer som Förenta Nationerna, FN, har för att hjälpa fattiga och behövande människor, och istället använda mer av de pengarna till flyktingmottagandet i Sverige.

Fast att ta ännu mer av biståndspengarna vore fel, menar nu organisationen Forum Syd, som är en slags förening för bistånd och hjälporganisationer.
- Det tycker vi inte alls är ett bra förslag. Vi tycker att Sverige ska ta emot flyktingar, men vi tycker inte att man ska betala flyktingmottagandet med biståndspengar. Sverige är ett rikt land, och vi måste ha råd med att både ta hand om flyktingar, och ge bistånd till fattiga länder i världen.
Det säger Annica Sohlström som är chef på Forum Syd.

Forum Syd tycker att regeringen får använda andra pengar för att ta emot flyktingar här i Sverige. Även inom regeringen finns det de som är kritiska till att ta av de biståndspengar som egentligen ska gå till FN. Det är inte säkert att alla skulle vilja gå med med på det, säger Desiree Pethrus från partiet Kristdemokraterna i regeringen.
- Det kommer nog att bli en ganska tuff diskussion om det är så att vi nu ska dra ner på det som går till fattigdomsbekämpning, säger Desiree Pethrus från Kristdemokraterna.

Annica Sohlström på Forum Syd säger att tanken med biståndspengarna är att de just ska användas på plats i fattiga länder. Det är där som de gör störst nytta, säger hon.
- På så sätt kan vi nå många fler människor i de länderna, och vi kan verkligen skapa förutsättningar för att de länderna ska kunna ta sig ur fattigdomen. Till exempel igenom att människor får utbildning, får lära sig vad demokrati är, de kan bygga skolor, sjukvård, och skapa skattesystem så att de får in skattepengar till saker som människor behöver. Vi menar att svenskt bistånd gör mer nytta i de länder som flyktingarna flyr ifrån, än att vi använder det till flyktingarna som kommer hit till Sverige, säger Annica Sohlström på Forum Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".