1 av 4
Även utanför Venezuela sörjer en del Hugo Chavez. I det sydamerikanska landet Bolivia har någon tänt ljus framför en bild på Hugo Chavez. Foto: Juan Karita för AP och Scanpix.
2 av 4
Så här såg Hugo Chavez ut då han levde. Foto: Scanpix.
3 av 4
En kvinna i Venezuela gråter när hon får veta att president Hugo Chavez har dött. Foto: Ariana Cubillos för AP och Scanpix.
4 av 4
Så här såg Hugo Chavez ut när han var ung. Hugo Chavez blev 58 år gammal. Fotot köpte vi från Scanpix.

Venezuelas president Hugo Chavez har dött

En del gråter och andra jublar åt Chavez död
2:42 min

Hugo Chavez var en politiker som fick stor betydelse, både för sitt eget land Venezuela och för resten av Latinamerika. En del ser honom som en hjälte som hjälpte de fattiga. Andra menar att Hugo Chavez använde fula knep för att behålla makten.

År 2011 fick Hugo Chavez sjukdomen cancer och igår dog han på ett sjukhus i Venezuelas huvudstad Caracas.

Hugo Chavez var en politiker som väcker starka känslor. En del tycker att han var en hjälte, medan andra ser honom som en skurk.

Därför är det både sorg och glädje i Venezuela idag:
-En del samlades för att sörja utanför sjukhuset, medan andra firade med att skjuta raketer, berättar vår reporter Lotten Collin, som vet mycket om Sydamerika.

Ett av Hugo Chavez viktigaste mål var att att hjälpa de fattiga i Venezuela. För att göra det tog han pengar från landets oljebolag. Bland annat har de fattiga fått gratis sjukvård och fler fick lära sig att läsa och skriva.

Fast en del menar att Venezuela egentligen inte har råd med all den här hjälpen till dom fattiga. Det berättar forskaren Andrés Rivarola:
-Staten har tagit på sig väldigt mycket kostnader på kort tid, säger han.

Ett problem för Venezuela är att oljan kommer att ta slut i framtiden. Det saknas en plan för hur landet ska klara sig utan pengarna från oljan. Och det är Chavez fel, menar flera experter.

Hugo Chavez fick också stor betydelse för politiken i andra delar av Sydamerika. Han ville bland annat att de sydamerikanska länderna skulle samarbeta mer med varandra istället för att påverkas av USA.

Därför ser många Hugo Chavez som en hjälte.

Samtidigt finns det andra som tycker att han var en dålig politiker. De menar att han hotade demokratin och använde fula trix för att behålla makten.

Hugo Chavez var från början militär. År 1992 försökte han att ta makten med våld i Venezuela. Det misslyckades och han dömdes till fängelse.

Några år senare kom Hugo Chavez tillbaka till politiken. Den gången blev han vald till president på ett demokratiskt sätt av folket. Han styrde Venezuela från år 1999 och fram till sin död igår kväll.

En av Chavez medhjälpare, Nicolás Maduro, har nu tillfälligt tagit över jobbet som president. Senare ska folket få välja en ny ledare.

Den närmsta veckan blir annorlunda i Venezuela. Både skolor och universitet kommer att vara stängda.
-Hugo Chavez kropp ska visas upp för folket. Sedan begravs han på fredag, berättar reporter Lotten Collin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".