Den här bilden togs på ett möte i Katrineholm där svensksomalier samlades inför presidentvalet i Somalia förra året. Nu har en somalisk tidning startats i Katrineholm. Foto: Maria Persson Löfgren, Sveriges Radio.

En ny somalisk tidning ges ut härifrån Sverige

Här kan du höra om den somaliska tidningen
2:22 min

Nyligen startades en somalisk tidning i Sverige. Den är skriven på det somaliska språket, och ges ut i många olika länder i världen.

Tidningen görs här i Sverige för att tidningens skapare, Abdullahi Musse Hussein, bor här. Tidigare var han borgmästare i den somaliska huvudstaden Mogadishu. Nu när han bor i Sverige vill han ändå fortsätta jobba för det somaliska folket, säger han.
- Jag vill hjälpa mitt folk, oavsett om de är i Somalia eller utanför landet, säger Abdullahi Musse Hussein, och han hoppas att tidningen kan skapa gemenskap och kontakter mellan somalier ute i världen.

Somalia ligger i Afrika och har länge varit ett oroligt land. Väldigt många somalier har flytt från kriget och bor nu i andra länder runtom i världen. Den nya somaliska tidningen ges ut på platser där det bor många somalier.
- Kenya, USA, Storbritannien, Saudiarabien, Italien, Norge, Egypten, Frakrike, Tyskland, Finland och Nederländerna. I alla de här länderna finns somalier som är med och skriver i tidningen, berättar Abdullahi Musse Hussein.

Tidningen heter Zamman News, och den kan handla om allt från sport till nyheter och kultur, men också om hur man ska kunna lösa problem, som att det kan vara svårt för somalier att få jobb, till exempel här i Sverige.
Mycket beror det nog på språket, säger Abdullahi Musse Hussein.

På grund av kriget i Somalia är det få som har gått i skola ordentligt, och det gör det svårare att få jobb. Fast det verkar vara extra svårt att få jobb här i Sverige. Även välutbildade somalier, som läkare till exempel, har svårt att få jobb här. Sådana saker vill tidningen undersöka mer, säger Abdullahi Musse Hussein.

Somalier som bor i Sverige ska kunna läsa den nya somaliska tidningen Zamman News hos somaliska föreningar och på biblioteket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".