1 av 2
Foto: Ingvar Karmhed, Scanpix.
2 av 2
Socialstyrelsens chef Lars Erik Holm är oroad över att så många av de omhändertagna barnen i Sverige mår dåligt. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.

Många omhändertagna barn mår dåligt

"Det här är barn som är väldigt utsatta och sviks flera gånger"
1:45 min

Ungefär 26000 barn och unga tas om hand av samhället under ett år. Det är barn som inte längre kan bo kvar hemma hos sina egna föräldrar, och som istället får bo i famljehem eller annat hem för barn och unga. Många av dem mår inte bra. De skadar sig själva, och äter till exempel mediciner oftare än andra unga, för att de mår psykiskt dåligt. Det visar en undersökning som myndigheten Socialstyrelsen har gjort.

Socialstyrelsens chef heter Lars-Erik Holm. Han säger att han är bekymrad över de omhändertagna barnen.
- Jag tycker det är alarmerande resultat. Det här är barn som är väldigt utsatta och som egentligen sviks flera gånger. Föräldrarna har inte lyckats vara föräldrar, så samhället har gått in i deras ställe, men samhället lyckas inte heller vara bra föräldrar. De här barnen har höga risker för att slås ut innan de blir vuxna, vilket är djupt olyckligt, säger Lars-Erik Holm.

De omhändertagna barnen mår sämre än andra i samma ålder i Sverige. Oftare än andra barn kan de till exempel skära sig själva eller skada sig på andra sätt. De äter också oftare än andra mediciner för att de känner sig så ledsna inuti, och tar sömnmedel för att komma till ro. De omhändertagna barnen dör också oftare i unga år, än andra i samma ålder. Det visar socialstyrelsens undersökning.

Det är personal på kommunernas socialtjänst som tar hand om de här barnen och placerar dem i olika slags hem. Det händer att barnen får flytta ofta mellan olika hem.

De omhändertagna barnen kommer redan från hem där det finns problem, och skulle behöva extra mycket trygghet, men ofta blir det tvärtom, säger Socialstyrelsens chef Lars-Erik Holm.
- De byter familjehem ofta, och bryts upp hela tiden från sin miljö och tryggheten saknas ofta för barnet, säger Lars-Erik Holm.

Socialstyrelsen säger idag att de socialarbetare som har ansvaret för de här barnen, behöver mer stöd och hjälp med att veta hur de ska göra, för att det ska kunna bli bättre för de omhändertagna barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".