1 av 2
Studier. Foto: Gunnar Lundmark, Scanpix.
2 av 2
CSN. Den som studerar och är under 45 år gammal kan låna pengar i studielån hos CSN för att ha råd att studera. Efter 45 blir det svårare. Men även de som är över 45 år borde kunna få ta vanliga studielån, föreslår nu Moderaterna. Foto: Ingela Martinsgård, SR Sörmland.

Det kan bli lättare för äldre att byta jobb och studera

I framtiden kommer vi att behöva jobba längre i livet, innan vi går i pension. Det säger Moderaterna i regeringen. Därför har de nu ett förslag på hur det kan bli lättare att byta jobb och utbilda sig även senare i livet.

Moderaterna föreslår att det ska bli lättare för de som har fyllt 45 år och redan har ett jobb, att få ta tjänstledigt för att prova ett nytt jobb. Det borde också bli tillåtet att ta studelån, för de som vill utbilda sig till något annat senare i livet, föreslår Moderaterna.

- Om man vill plugga vidare efter 45 så har man ju svårare att få studiestöd, den gränsen måste vi höja. För att ska vi jobba längre, och vilja orka ha lust att jobba längre så måste man ges möjligheten att omskolas också senare, och ha studiestöd också efter 45.
Det säger Elisabeth Svantesson från Moderaterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".