1 av 3
Det var på den här båten som knarket fanns. Fotot är taget av polisen och vi har fått bilden av Scanpix.
2 av 3
De här säckarna låg inne i segelbåten. Säckarna var fulla med heroin och vägde sammanlagt över ett ton.
3 av 3
Gängets ledare hade ett lyxigt hus i Spanien och flera dyra bilar. Fotot togs av polisen och vi fick bilden av Scanpix.

Det blev hårda straff för dem som smugglade knark på en segelbåt

År 2010 stoppade polisen en segelbåt som var på väg mellan Karibien och Sverige. Ombord på båten fanns stora säckar fulla med drogen kokain.

En domstol bestämde idag att alla som hade hjälpt till med att smuggla knark skulle få hårda straff. Gängets ledare fick 18 års fängelse och seglaren 14 års fängelse.

Domstolen kom fram till att en man ensam hade seglat mellan Colombia i Sydamerika och Sverige tre gånger. Varje gång hade båten varit lastad med kokain.

Men smugglingen planerades av en annan man, som också var gängets ledare. Gängledaren och seglaren har också fått hjälp av släktingar och vänner. De medarbetarna får fängelsestraff på mellan 1 år och 8 år.

Gänget avslöjades år 2010. Då fick polis från Frankrike tag på segelbåten och upptäckte att den var lastad med heroin. Båten stoppades vid ön Martinique, som ligger i Karibien och tillhör Frankrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".