Kopparstaden i Falun är ett av de kommunala bostadsbolag som ställer krav på sina nya hyresgäster, att de ska tjäna tillräckligt mycket pengar i lön och ha varit skötsamma tidigare. Foto: P4 Dalarna, Sveriges Radio.

Det har blivit svårare att få hyra kommunernas lägenheter

Svårare att hyra lägenhet av kommunerna
1:20 min

Det har blivit hårdare krav för att få hyra lägenhet av kommunernas bostadsbolag. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort. Du behöver ofta ha både fast jobb, bra lön, och alltid ha betalat dina räkningar i tid för att få hyra en lägenhet, visar undersökningen.

82 % av de kommunala bostadsbolagen i Sverige ställer idag sådana här särskilda krav på sina hyresgäster. Det visar undersökningen som reportrar på Ekot har gjort.

Men det är dåligt att bostadsbolagen på det här sättet säger nej till vissa bostadssökande. Det menar hyresgästernas organisation, Hyresgästföreningen.

- De kommunala bostadsbolagen är väldigt tuffa och framförallt så utesluter de ju jättestora grupper från att ha någon chans att få ett förstahandskontrakt.
Det säger Barbro Engman på Hyresgästföreningen.

Förr hade kommunernas bostadsbolag lägre krav. Det spelade ingen roll om du var arbetslös och dina pengar kom från A-kassan, eller om du jobbade som vikarie till exempel, bara du betalade hyran. Men idag är kravet ofta att du ska ha en fast anställning, och tillräckligt hög lön, för att du ska få hyra en lägenhet av kommunen.

Det finns färre hyreslägenheter idag, och kraven för att få hyra en lägenhet av kommunen har höjts, trots att det står i lagen att de kommunala bostadsbolagen har ett särskilt ansvar för att ge människor någonstans att bo.

De kommunala bolag med särskilda krav som Sveriges Radio har pratat med, säger att de har kraven för att vara säkra på att deras hyresgäster verkligen kan betala hyran.

Men det innebär att många som inte har ett fast jobb eller inte tjänar tillräckligt mycket pengar, blir utan egen lägenhet. Det drabbar särskilt unga människor, säger Barbro Engman från Hyresgästföreningen.
- Om man tar ungdomar idag, de har inga fasta jobb, de har ganska låga inkomster, och de har tyvärr ofta betalningsanmärkningar, och då har de ingen chans att få hyra en egen lägenhet,  säger Barbro Engman som är ordförande i Hyresgästföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".