1 av 4
Det var här på Hjulstabron som olyckan hände. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.
2 av 4
De misstänkta tjuvarnas bil var helt förstörd när den hittades djupt nere i vattnet under bron. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.
3 av 4
Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.
4 av 4
Räddningsarbetare fick upp bilen vid Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.

2 personer dog efter att de försökt fly från polisen

Bron var en dödsfälla, säger trafikforskare
2:08 min

Två misstänkta tjuvar dog inatt efter att deras bil kört ned i vattnet från en bro som kan öppnas i 2 delar. De misstänkta var jagade av polisen. Polisen hade både öppnat upp bron, och spärrat av den med bommar för att stoppa de misstänkta tjuvarna. Men de körde istället igenom bommarna, och ned i vattnet där de dog. Nu ska det bli en undersökning om olyckan, för att ta reda på om polisen kan ha gjort fel när de öppnade bron där de misstänkta dog.

Jörgen Lundälv forskar om trafik vid Umeå universitet, och han menar att det var fel att öppna bron, så att vägen som de misstänkta tjuvarna körde på försvann.
- Jag är chockad, jag ser den här broöppningen som en form av dödsfälla, säger trafikforskaren Jörgen Lundälv.

De 2 personerna i bilen var misstänkta för att ha tankat sin bil på en bensinmack utanför Uppsala, utan att betala för bensinen. Några poliser såg bilen, och körde efter den. De misstänkta bensintjuvarna ska då ha kört för snabbt och på ett farligt sätt, och polisen ville få stopp på dem. De körde då på väg mot Hjulstabron utanför Enköping.

Hjulstabron är en svängbro där en del av bron kan öppnas åt sidan. Det är för att båtar ska kunna köra i vattnet utan att fastna i bron. När bron är öppnad på det här sättet leder vägen rakt ner i vattnet.

För att få stopp på bilen fällde polisen ned bommar för bron, och de valde alltså även att öppna bron, så att det skulle bli omöjligt för de misstänkta biltjuvarna att smita. Men när de misstänkta kom fram till bron stannade de inte. Istället fortsatte de rakt igenom polisens bommar, och det är osäkert om de förstod att bron var öppen. Då fanns ingen mer väg för dem att köra på och bilen rasade rakt ned i vattnet.

Räddningstjänstens personal hittade sedan bilen på ungefär 10 meters djup nere i vattnet. Båda de misstänkta tjuvarna var då döda.

Trafikforskaren Jörgen Lundälv tycker att polisen överdrev sin jakt på de misstänkta bensintjuvarna.
- Själva insatsen måste ju stå i proportion till själva brottet. Om det är så att man har smitit från en bensin-nota, och det sedan då genomförs en stor broöppning med konsekvensen att 2 människor dör, det är ju oerhörda konsekvenser, säger trafikforskaren Jörgen Lundälv.

En lagexpert som är åklagare säger nu att polisen kan ha gjort fel och dessutom begått brott när de öppnade bron, så att de misstänkta tjuvarna dog. Det ska nu bli en undersökning om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".